Sağlık

Menisküs yırtığının ameliyatsız tedavisi! Menisküs yırtığı olan kişilerin yapmaması gerekenler

Spor yapan kişilerde sık görülen menisküs, diz eklemindeki kıkırdak dokunun birçok faktöre bağlı olarak yırtılması durumudur. Günlük hayatta ani ya da zıt hareketler sonucunda karşılaşılabilen bu rahatsızlık her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Alışılmadık bir yüke veya taşıma kapasitesini aşan bir yüke maruz kaldığında da oluşabilir. Yaşlılarda gençlere göre daha kolay yaralanmalar sonucu kendini gösterebilir. İşte erken müdahalenin son derece değerli olduğu menisküs yırtığının tedavisi ve ameliyatsız analizi, hasarın geri dönüşümsüz olması ya da tedaviyi çok güçlendirecek bir sonuca yol açmaması…

MENİSKUS NEDİR?

Menisküsler, uyluk ve tibia kemiklerinin ortasındaki sürtünmeyi azaltmak ve vücut yükünü dize aktarmak için diz eklemi içinde yer alan kıkırdaklı yapılardır. Şekil olarak C harfine benzerler ve diz ekleminde biri içte biri dışta olmak üzere iki tane bulunur.

MENİSKÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menisküs yırtığının belirtilerini incelediğimizde dizlerde şiddetli ağrı görülürken, yine o bölgede şişlik ve kilitlenme meydana gelebilir. Hareket arttıkça bölgedeki ağrı artar ve bireylerde hareket kısıtlılığı oluşur.

Diz Bölgesi Ağrısı

Diz Bölgesinde Hareket Kısıtlaması (Eğilme ve Esneme Zorluğu)

Diz Bölgesinde Şişlik

Diz Bölgesinde Kilitleme

Diz Bölgesinin Kilitlenmesi

MENİSKÜS ARKA NEDENİDİR?

Menisküs en sık görülen diz yaralanması olmasına rağmen yaş grubu fark etmeksizin herkesin başına gelebilecek bir sağlık sorunudur. Özellikle futbol ya da basketbol gibi sporlarla uğraşan kişilerde sıklıkla görülebilir. Ayrıca derin çömelme sırasında da menisküs yırtığı oluşabileceği gibi ağır bir yük kaldırma, ani bir dönme veya durma hareketi veya karşıt hareket sırasında da oluşabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi ani diz bükülmesi durumunda da kendini gösterebilir.

MENİSKÜS NASIL GEÇİRİLİR?

Menisküs nasıl geçer sorusunun cevabını arayanlar için yırtıkların kendini onarması için kişilerin uzanıp dinlenmesi gerekir. Böylece diz bölgesindeki baskıyı en aza indirerek menisküs yırtığı soluklanmayı hızlandıracaktır. Ayrıca dinlenirken bacağınızın altına yastık koymaya çalışırsanız ve menisküs yırtığının iyileşmesi için diz bölgenizi yüksekte tutmaya çalışırsanız çok daha çabuk iyileşmesi için taban hazırlayabilirsiniz. Öte yandan menisküs tedavisi için en çok önerilen yöntemlerden biri de kesinlikle soğuk komprestir.

Bu uygulamadan faydalanmak için evinizde bir havlu veya beze bir torba buz sarabilirsiniz. Bu sistem, buzun doğrudan dizinize temas etmemesini sağlayarak olası hasarları önlemeyi amaçlamaktadır. Bir beze ya da ince bir havluya sardığınız buzu dizinizin üzerine koyun ve 20 dakika bekletin ki ağrı ve şişliği geçirebilesiniz.

MENİSKÜS ARKA TEDAVİSİ…

Menisküs Yırtığı tedavisi için hastalara fizik tedavi prosedürü ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Ancak menisküs yırtığının derecesine göre ve uzman hekim gerekli görürse cerrahi tedavi de uygulanabilir. Ameliyatsız tedavi tekniği daha çok belirgin olmayan yırtıklarda tercih edilmektedir.

Mümkün olduğunca Diz Çömelmekten Kaçınmak

Şişmeyi Bırakmak İçin Dizinizi Yüksekte Tutmak

Ağrıyı Dindirmek İçin Diz Üzerine Buz Koymak

Eklemlerdeki Ölçeği Azaltmak için Koltuk Değneği Kullanmak

Diz Ağrısının Mümkün Olduğunca Artmasına Neden Olabilecek Hareketlerden Kaçınmak

Diz ve Diz Çevresindeki İltihabı Önlemek İçin O Bölgeye Elastik Bandaj İle Bası Yaptırmak

Oluşan Ağrı ve Şişliği En Aza İndirmek İçin Doktor Tarafından Önerilen Ağrı Kesicileri Kullanmak

MENİSKÜS DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ!

Menisküs, diz ekleminin ortasında bulunan kıkırdak modüldür. Vücudun en sık yaralanan bölgelerinden biri de menisküs olup günlük hayatı olumsuz etkiler. Feridun Kunak limon, zencefil ve kuşburnu içeren menisküs için konutsal bir üretim olan şifalı sirke yapımını izleyicilerle paylaştı. Kunak, sirkenin içilmesi gerektiğini ve menisküse iyi geleceğini söyledi.

merkez-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu