Haber

Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü panelle sona erdi

Türkiye Cumhuriyeti’nin İzmir’deki tapusu olarak nitelendirilen Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü, “Yüz Yıl Önce Lozan, Yüz Yıl Sonra: Diplomatik Bir Zaferin Öyküsü” başlıklı panelle sona erdi. APİKAM’da düzenlenen panelde Tarih Vakfı Lideri Prof. Dr. Mehmet Alkan, Lozan’ın uzlaşma üzerine kurulduğuna vurgu yaparken, Öğretim Üyesi Dr. Erkan Serçe, Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı temellerde Lozan Antlaşması’nın büyük payı olduğunu belirtti. inşaa edilmiş.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk milletinin siyasi zaferi” olarak nitelendirdiği Lozan Antlaşması’nın tarihsel süreci, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) düzenlenen panelde ele alındı. ). İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasal Tarih Anabilim Dalı Başkanı ve Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet O. Dr. Alkan, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı Tarih. Öğretim Üyesi Erkan Serçe’nin konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, akademisyenler ve İzmirliler katıldı.

ALKAN: “BELGE TAAHHÜDÜ VARSA ÖMÜRLÜ OLUR”

prof. Mehmet Alkan, “Lozan Antlaşması, yeni Türkiye’yi kuran antlaşmadan önce, Birinci Dünya Savaşı’nı Türkiye adına bitiren antlaşmadır. Bunu unutmamak gerekir. Lozan çok kritik aşamalar yaşadı. Lozan bütün bu sürecin sonunda bir zaferdir ama diplomatik bir zaferdir.Uzlaşma belgesidir.100 yıldır Lozan neden bozulamaz?Çünkü uzlaşma üzerine kurulmuştur. Bu sürecin Türkiye için bir zafer olduğuna şüphe yok ama uzlaşmaya dayalı bir belge uzun ömürlü olur.”

SERÇE: “LOZAN EŞİTLİK BELGESİDİR”

Lozan sürecinin nasıl gerçekleştiğini ve bu anlaşmanın o gün neyi anlattığını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Erkan Serçe ise, “Lozan Antlaşması’nın imzalandığı dönemde sağladığı ortamın, günümüze getirdiği müspetlerin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması için hazırladığı zeminin payı büyüktür.Lozan Antlaşması bir eşitlik belgesidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu