Haber

BofA, Türk Lirası Yatırım İçin Şartlarını Sıraladı: Kapitülasyon mu, Avantaj mı?

Dünyaca ünlü yatırım bankası Bank of America (BofA), Türk Lirası’nda uzun pozisyon (buy-side) almak için şartlarını sıraladı. Sosyal medyadaki goygoy fazla ataerkil olunca, uzmanların yorumlarını sizler için derledik.

BofA, Türkiye’deki faaliyetleriyle dikkat çeken küresel bir yatırım bankasıdır. BİST’teki işlemleri zaman zaman bazı komplo teorisyenlerinin dikkatini çekse de genel olarak stratejisi ve pozisyonları birçok kurum tarafından yakından takip ediliyor.

İlgili Makaleler

BofA, TL ve TL varlıklara odaklanmak için yatırım koşullarını veya stratejisini açıkladı.

BofA, uzun vadeli durumu (buy) TL cinsinden değerlendirdiğini belirtirken, kuralları uzun ve güçlü görünüyordu.

Dolar/TL 25’in üzerine çıkmalı,

Beklentilerini daha önce 24 olarak açıklamışlardı.

TCMB’nin politika faizinin (şu anda yüzde 8,5) en az yüzde 40 olması,

Böylelikle büyümeyi sağlayan iç talebin zayıflaması ve cari açığın sürdürülebilir hale gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Şirketlerin döviz alımları üzerindeki son dönemde özellikle seçim öncesi sıkılaştırılan sermaye kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini belirtti.

Döviz piyasasına dolaylı müdahaleye de son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm bunların arkasında ise ilk olarak Mehmet Şimşek’in kamu bankalarına döviz müdahalelerinin azaltılması mesajını verdiği söylendi. Ancak kur hücuma geçince sınırlı da olsa müdahalelerin yeniden yapıldığı iddia edildi.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara durumu böyle açıkladı.

Yerli ve yabancı analist, uzman ve ekonomistler, birçok uzmanın görüşünde 25 ila 28 bandı öne çıkarken, dolar/TL’nin tamamen serbest kalmadığını vurguladı.

Öte yandan, BofA’nın serbest piyasanın dönüşü için koşullu bir strateji olarak belirttiği sermaye kısıtlamalarının henüz kaldırılmadığı gösterildi. Öte yandan bekle-gör stratejisiyle Mehmet Şimşek’in uygulamadaki normalleşmeyi ne ölçüde yansıtabileceği ise hâlâ merak konusu.

Morgan Stanley bugün yaptığı değerlendirmede, Şimşek’in bakan olarak atanmasının ardından “daha geleneksel politikalar izlenmesini” beklediklerini, TL’de değer kaybı ve yüksek politika faizi beklediklerini açıkladı.

22 Haziran toplantısında faizin önümüzdeki aylarda yüzde 20 ve yüzde 25’e çıkmasını beklerken, “Daha fazla politika yönlendirmesinin beklenebileceği bir ortamda belirsizlik çok yüksek olmaya devam ediyor” dedi. Dolar/TL’de yıl sonunda 28 seviyesini beklerken, ‘Yetkililerin döviz kurlarında kontrollü ön yükleme ayarlaması yapacak kaynakları olduğunu düşünüyoruz’ açıklaması yapıldı.

Commerzbank yıl sonu dolar/TL tahminini 20’den 25’e yükseltirken, 2024 yılsonu beklentisini de 30 olarak açıkladı. Goldman Sachs analistleri, dolar/TL varsayımlarını üç, altı ve 12 aylık dönemler için yukarı yönlü revize etti. döviz kuru üzerindeki baskılar.

Uzmanlardan da dikkat çeken yorumlar görüldü.

?

?

?

?

?

haber-gelendost.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu